070 - 777 - 216 ali 070 - 849 - 932
Ob nakupu nad 100 € je poštnina brezplačna!
Kristalizacija medu in njegovo uživanje
8 July 2024 - Boštjan in Katarina
120

Kristalizacija medu in njegovo uživanje

Ste se že kdaj vprašali zakaj med kristalizira? Ali je kristaliziran med varen za uživanje? Med je že več kot tisoč let zelo cenjeno naravno in zdravo sladilo. Vendar pa so mnogi uporabniki presenečeni, ko opazijo, da se med sčasoma strdi oziroma kristalizira. To pomeni, da postane bolj gost in dobi zrnato oziroma kristalizirano teksturo. Kristalizacija medu je popolnoma naraven proces in ne vpliva na njegovo varnost, hranilno vrednost ali obstojnost. Kristalizacija medu se zgodi, zaradi vsebnosti različnih sladkorjev, predvsem glukoze in fruktoze. Ko je med ohlajen, se sladkorji začnejo združevati in tvorijo majhne kristale, ki dajejo medu zrnato strukturo. Kristalizacija je odvisna od vrste medu in razmerja med sladkorji v njem. Je kristaliziran med varen za uživanje? Kristaliziran med je povsem varen za uživanje in je tudi zanesljiv znak, da je med pristen in nepredelan. Industrijsko predelan med pogosto ne kristalizira enako kot naraven med. Med kristalizacijo se lahko nekoliko spremeni aroma in tekstura medu, vendar pa njegova hranilna vrednost ostaja ne spremenjena. Kako lahko kristaliziran med ponovno spravimo v tekoče stanje? Kristaliziran med lahko ponovno utekočinimo s segrevanjem do 40° C, ta proces lahko traja nekaj časa. Nikakor pa medu ne segrevamo nad to temperaturo, ker s tem uničimo encime, ki so prisotni v medu.